Kasza gryczana z kurczakiem i warzywami z dodatkiem fety

by

Dziś przychodzę do Was z przepisem na zdrowy, pożywny i przepyszny obiad.  Jego plusem jest również prostota i szybkość przygotowania 🙂

Co więc dziś proponuję? Kaszę gryczaną z kurczakiem i warzywami z dodatkiem fety.  Jak wspomniałam to danie jest bardzo pożywne i zdrowe, gdyż jego podstawą jest chude mięso drobiowe, które dostarcza nam dużo energii przy niewielu kaloriach, oraz kasza gryczana, która jest bogata w błonnik (nawet 2 razy więcej niż w ryżu czy w makaronach), posiada w sobie właściwości odkwaszające organizm oraz jest bogata w wiele witamin i minerałów. Uzupełnieniem dania są różnorakie warzywa, która dostarczają nam silną dawkę witamin i pięknie wpływają na naszą cerę.

Kipi kasza, kipi groch, lepsza kasza niż ten groch. Bo od grochu boli brzuch, a od kaszy człowiek zdrów

DSC_2051

 

Co więc będzie nam potrzebne?  (Składniki podaję na 2 porcje)

1 torebka kaszy gryczanej
pojedyńcza pierś z kurczaka
1/2 czerwonej papryki
1/2 żółtej papryki
1/2 zielonej papryki
1 marchew
1 mały bakłażan
1 cebula

2-3 łyżki oliwy z oliwek 
1 łyżka miodu, najlepiej płynnego
1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
1 łyżka oregano 
sól himalajska i pieprz do smaku
ser feta według uznania

DSC_2052

 

Sposób przygotowania:
Kaszę gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Kurczaka kroimy w kostkę, następnie mieszamy oliwę (2 łyżki), miód, paprykę słodką, sól (chociaż ja akurat nie używam soli), pieprz i zanurzamy w marynacie kawałki kurczaka. Kurczaka pozostawiamy w tej marynacie na około 15-20 minut (lub do czasu aż nam się ugotuje kasza). Międzyczasie wszystkie warzywa kroimy w kostkę. Na rozgrzanej patelni (nie dolewamy już oliwy, tą kurczak ma już w swojej marynacie) smażymy kurczaka aż będzie rumiany i przekładamy na talerz. Następnie na tej samej patelni dolewamy 1 łyżkę oliwy i smażymy wszystkie warzywa ok. 5-7 minut. Gdy warzywa są już lekko podsmażone ponownie dokładamy kurczaka oraz kaszę. Całość doprawiamy oregano i pieprzem oraz smażymy jeszcze ok.3 minut.
Podajemy z kawałkami fety i dodatkiem natki pietruszki (może być suszona).

 

DSC_2055

 

Smacznego!

 

19 Responses
  • Alice
    January 27, 2017

    Lubię takie aromatyczne dania, zgłodniałam patrząc na zdjęcia 😉 Udanego weekendu!

  • K.
    January 27, 2017

    Pysznie to wygląda 😀 Ja dzisiaj robiłam też kurczaka z warzywami, ale dodałam do tego kaszę kuskus 😀 Uwielbiam warzywa pod każdą postacią, także to danie w sam raz dla mnie 😀

  • Różowa Szminka
    January 27, 2017

    Wprost uwielbiam kasze, ale w połączeniu z fetą jeszcze nie jadłam

  • Joannna
    January 28, 2017

    Wygląda smakowicie, mam ochotę spróbować.
    http://joanna-szwed.blogspot.com

  • Klara
    January 28, 2017

    O wow, wygląda bardzo pożywnie szczególnie na zimowy czas i smakowicie 🙂

  • Ola
    January 29, 2017

    Pycha! ;D

  • Dominika
    January 29, 2017

    Ciekawy przepis , chyba się skuszę 🙂

    https://zwyczajnaminika.blogspot.com/

  • Nippi
    January 29, 2017

    Zapisałam sobie już to danie w zakładkach, na pewno przetestuje, idealnie nada się do pract 😉

  • Angela
    January 29, 2017

    Kocham kaszę! Mogłabym jeść non stop. Bardzo dobrze napisany post. Pozdrawiam 🙂
    Mój blog ♥ Serdecznie zapraszam !

  • Monika
    January 30, 2017

    To musi być przepyszne! 🙂

  • carolina vega
    January 30, 2017

    yummy sounds delicius!!

    kisses dear
    http://www.aprendiendoaquererme.com

  • wisebears
    January 30, 2017

    Mamy okazję zobaczyć Pani bloga po raz pierwszy i jesteśmy pod wrażeniem, będziemy zaglądać częściej! ❤️ Zapraszamy Panią i czytelników do wzięcia w udziału w konkursie walentynkowym, w którym można wygrać perfumy Carolina Herrera Good Girl, Armani Acqua Di Gio Profumo oraz voucher. Pozdrawiamy! http://wisebears.pl/konkurs-walentynkowy/

  • Less
    January 31, 2017

    Uwielbiam kasze i takie oryginalne dania!
    Zapraszam do nas :* Less & Tini

  • Rebecca Sharp
    January 31, 2017

    Świetne zestawienie smaków i tekstur. Zwłaszcza ta feta musi wnosić sporo smaku do potrawy.

  • egzemplarz
    January 31, 2017

    Mniam! Ten przepis zagości u mnie w kuchni na dniach 🙂

  • Katies
    February 1, 2017

    Przepięknie wygląda i mega smacznie:)

  • Klaudia
    February 2, 2017

    Pysznie wygląda! 🙂

  • Oliwia Korgol
    February 2, 2017

    Świetny przepis, bardzo mi się spodobał, tym bardziej, że uwielbiam fetę, dodałam go już do zakładek, coś czuję że szybko pojawi się na moim stole <3
    amateurphotographywithart.blogspot.com

  • Malwina
    November 16, 2017

    Bardzo smakowite danie 🙂

What do you think?

Your email address will not be published. Required fields are marked *