Makaron z plastrami indyka oraz grillowanym kalafiorem i brokułami

by
Mam dziś dla Was kolejny dietetyczny, ale za to pyszny przepis – tym razem na obiad. Będzie to makaron z plastrami indyka oraz grillowanym kalafiorem i brokułami.  Miłośniczką makaronów jestem od dłuuugiego czasu. Uwielbiam je we wszystkich postaciach i formach. Niestety ze względu na całą masę węglowodanów i wysoką kaloryczność, sięgam po nie coraz rzadziej. A jak już się to zdarza to wybieram najzdrowszą możliwą ich formę – czyli makarony pełnoziarniste.

Składniki: 
makaron tagiatelle – 80g
plaster piersi z indyka – ok 100 g
3 różyczki kalafiora
3 różyczki brokuła
pół czerwonej cebuli
jogurt naturalny – 3 łyżki
sól himalajska
pieprz
przyprawa do drobiu
czosnek – 1 ząbek
Myjemy różyczki kalafiora oraz brokuła, które następnie gotujemy w lekko posolonej wodzie. W drugim garnku gotujemy pełnoziarnisty makaron tagiatelle. Między czasie kroimy w paski pierś z indyka i dodajemy do niej 3 łyżki jogurtu naturalnego oraz przyprawy i czosnek – dzięki jogurtowi mięso po usmażeniu będzie soczystsze. Tak przygotowaną ‘marynatę’ wkładamy na kilka minut do lodówki.  Gdy kalafior i brokuł nieco zmiękną, kroimy go w plastry i grillujemy z obu stron wraz z pokrojoną w ten sam sposób cebulką. Całość zdejmujemy z patelni, a następnie grillujemy przygotowanym przez nas wcześniej indykiem. Następnie dodajemy grillowane warzywa oraz makaron i wszystko razem mieszamy. Marynata z jogurtu, w której moczył się nasz indyk świetnie się tutaj spisze jako delikatny sos, który połączy wszystkie składniki w całość.

Życzę smacznego!
8 Responses

What do you think?

Your email address will not be published. Required fields are marked *