Pieczona owsianka z truskawkami

by
Jak wiecie śniadania są podstawą naszej diety i mają dać nam siłę na cały dzień. Ileż jednak razy można jeść kanapki, jajka na miękko bądź sałatki? W moim jadłospisie często pojawia się owsianka, gdyż ziarno owsa jest nie tylko najbogatsze w białko, ale także wyposażone w najlepszy zestaw aminokwasów. Co więcej jest ona źródłem witaminy B6, która poprawia pamięć i koncentrację oraz witamy B1, która nie tylko korzystnie wpływa na stan włosów i paznokci, ale także przeciwdziała rozdrażnieniu oraz zmęczeniu. W związku z tym, że pracuję przy komputerze, witaminy te są niezbędnym składnikiem mojej diety.
Co więcej owsianka jest źródłem błonnika, który krótko mówiąc wchłania wodę, pęcznieje i wypełnia żołądek, dzięki czemu zmniejsza uczucie głodu i pomaga w zrzuceniu zbędnych kilogramów.
Moja propozycja na dziś to zapiekana owsianka z truskawkami, która śmiało może służyć za deser, a dla takich łakomczuchów jak ja to mega zaleta!

Składniki:
3 łyżki płatków owsianych
1 łyżeczka siemiena lnianego
4 truskawki
1/2 szklanki mleka
1/2 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka miodu
Płatki owsiane oraz siemię lniane zalać gorącym mlekiem i odstawić na 10 min. Truskawki umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Dodać do płatków wraz z miodem i cynamonem, a następnie dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną owsiankę przełożyć do naczynia żaroodpornego i zapiekać przez ok 25 min. w temperaturze 180°C . Upieczoną owsiankę udekorować cynamonem i świeżymi truskawkami.

 

Smacznego!

9 Responses

What do you think?

Your email address will not be published. Required fields are marked *